Känslor

Våra känslor är otroligt energiladdade och försvinner inte, de ackumuleras och skapar obalans i vårt energisystem om vi inte uttrycker dom. Redan från barndomen har vi fått lära oss att ”dåliga” känslor inte är välkomna och att bara ”bra” känslor är tillåtna. Vi har fått lära oss hur vi kan kontrollera, manipulera, skjuta undan eller sätta locket på, på våra känslor.

  • Barn som slår sig gråter och så befriar de sig från den dåliga känslan.
  • Men vi vuxna har lärt oss att inte gråta, inte visa oss sårbara för det betyder svaghet och det får vi absolut inte visa utåt.
  • Om vi är rädda, skamsna, sårade eller arga har vi fått lära oss att skyla över de känslorna, ta oss igenom dom och vara starka. De där ”dåliga” känslorna får oss bara att framstå som gnällspikar för omvärlden och som ynkryggar för dem som anser sig vara starkare.

De flesta av oss är fulla av strategier för att inte känna. Vi håller oss sysselsatta, bedövar oss själva med teve, arbete, intellektuella analyser, alkohol eller shopping. Vi lägger stora mängder energi på att inte känna det vi känner. Men du går inte sönder av dina känslor. Du går sönder av all energi och ork du lägger på att skydda dig från att känna.

Om du vågar låta dig känna det du känner, kommer du att upptäcka att under ditt hårda skydd väntar den sköna lätta friheten och sinnesron som du längtar efter så mycket.

Man kan säga att känslor är en sorts budbärare, de har något att säga oss. De kommer med ett budskap som aktiverar vissa handlings- och tankemönster för att hjälpa oss att hantera olika situationer.

Det är inte ovanligt att tänka att ett lyckligt liv är ett liv fritt från jobbiga känslor. En logisk slutsats blir då att göra allt för att undvika jobbiga känslor. Men tyvärr är det en hopplös kamp – du kommer ha olika känslor i livet vare sig du vill det eller inte.

Vi kämpar emot känslorna eller försöker bortförklara dom:

  • vi motsäger dom
  • vi projicerar och skyller på andra

Vad händer om du slutar kämpa, väljer bort motståndet?

Du kan klicka på solarna nedanför

Att vara en högkänslig person är inte en diagnos, utan ett karaktärsdrag som innebär att man tar in fler intryck och även tänker mer över dem jämfört med andra. Högkänsliga personer kan därför bli utmattade av stressiga miljöer och högljudda sociala sammanhang. Det blir helt enkelt för många intryck för det känsliga nervsystemet.

Sju saker en HSP person behöver för att må bra:

1. Tid för avkoppling

Stressiga scheman och högljudda miljöer påverkar nervsystemet. Även händelser som involverar press, exempelvis en jobbintervju eller första dagen på det nya jobbet, kan få en högkänslig person att känna sig utmattad. Förebygg ditt välmående genom att boka in en tyst, lugn stund för dig själv senare under dagen om du vet om att du ska vara med om en påfrestande händelse. Det ger tid för avkoppling och återhämtning.

2. Stöttande personer

Högkänsliga personer har nära till att visa sina känslor, oavsett om det är glädje, tårar eller ilska. Att ha personer som förstår, uppskattar och stöttar dig precis som du är, är viktigt för ditt välmående.

3. Mat med jämna mellanrum

Många högkänsliga personer kan känna sig ”hangry”, det vill säga hungriga och arga. För att motverka tillståndet, som kan leda till koncentrationssvårigheter och frustration, är det bäst att äta måltider med jämna mellanrum under dagens lopp. Det håller din blodsockernivå stabil och du minskar risken för att plötsligt bli hangry.

4. Tid för att anpassa sig

Det är naturligt att det tar tid att anpassa sig till något nytt. Oavsett om det är ett nytt jobb, en ny bostad eller ett nytt förhållande så är det viktigt att du ger dig själv den tid du behöver.

5. Betydelsefulla relationer

Högkänsliga personer kan bli rastlösa i betydelselösa relationer. Det betyder inte att högkänsliga personer överger sina vänner eller sin partner så fort de blir uttråkade, de jobbar snarare hårdare på att upprätthålla en meningsfull relation för båda parter. Dessutom är högkänsliga personer ofta selektiva när det kommer till vilka personer de släpper in i sitt liv från första början.

6. Egentid

Glöm inte bort att ta tid och plats för dig själv. Egentid är viktigt för alla människor, därför är det inte ovänligt om du ursäktar dig för att umgås med dig själv även fast du bor tillsammans med någon annan.

7. Tillräckligt med sömn

Sömnbrist kan få vem som helst på dåligt humör, men som högkänslig person kan det påverka dig än mer. Se till att sova minst sju timmar per natt för att på bästa sätt tackla vardagens stressmoment.

Rädslan har många ansikten, många olika namn och är en mästare på förklädnad. Den kan gömma sig bakom svartsjukan, makten, hatet, sveket, livslögnen, skammen eller girigheten.

Rädsla är skadligt den kväver vår nyfikenhet och vår skapande fantasi. Rädslan hindrar dig från att se ditt eget sanna jag. Det är påfrestande att leva i ett sådant onaturligt tillstånd av rädsla, osäkerhet, ilska och sorg, och känna att du är missförstådda, inte duger och inte är älskad.

Vi tar till alkohol, droger, mat, spel, sex och allt möjligt annat för att fly bort från det. Vi ägnar oss ofta åt självdestruktiva beteenden för att slippa känna de här onaturliga, obehagliga känslorna. Dessutom brukar vi projicera våra rädslor på omvärlden. Det här blir en ond cirkel, för det vi projicerar på omvärlden kommer tillbaka till oss.

Reflektera över hur rädslan hindrar dig i ditt liv.

Vad skulle du göra om du inte var rädd?


Tips på en video om rädslor med Sanna Nova Emilia, Hypnoscoach & Själslig Doula.

Om rädslor – Och hur du stillar dom (länken öppnas i ny flik)
I det här klippet så tänkte jag att vi skulle prata lite om hur rädslor fungerar och även hur vi kan göra för att stilla våra rädslor. Jag har själv levt med fruktansvärda rädslor sedan min dotter dog år 2005. Jag har därför blivit tvungen att bli en mästarinna på att hantera dem och delar gärna med mig av vad jag har kommit fram till.

Ilska är en viktig känsla – lär dig att uttrycka ilskan naturligt. Ilska är en normal känsla som alla upplever. Ilska skyddar en själv och ger energi.

Ilska hör till ett normalt känsloliv.

Om du inte ger uttryck för din ilska vänder den sig lätt inåt. Då kan den orsaka depression, ångest, psykosomatiska symptom som huvudvärk och magont, självkritik m.m. Då du uttrycker din ilska på ett sunt sätt förbättras och främjas ditt mentala välbefinnandet.

Det är ofta svårt att uttrycka ilska. Vår uppväxtmiljö påverkar om vi själva tillåter oss att vara ilskna. Om du som barn lärt sig att det inte är lämpligt att uttrycka ilska är det ofta också svårt som vuxen.

Vi brukar bli arga över samma sak om och om igen. När vi är arga känner vi att vi inte har rätt att uttrycka det så vi sväljer det, vilket kan orsaka vrede, bitterhet eller depression När du tillåter dig att uttrycka din ilska känner du dig ofta lättad och känslan av förargelse minskar:

Lär dig att godkänna också dina ilskna sidor som en del av dig själv. Tillåt dig vara förargad och ilsken när någon sårar dina känslor, kväver dina behov eller går över dina gränser.

Många håller tillbaka och förnekar känslan av ilska. I bakgrunden kan finnas bland annat:

  • Överdrivet behov att behaga andra människor
  • Rädsla för att förlora viktiga människorelationer
  • Att man redan som barn lärt sig att uttryck av ilska är dåligt beteende
  • Överdrivet behov att kontrollera – eftersom ilska är den minst rationella av våra känslor är den svårast att kontrollera.

Kan vi lära oss något om oss själva genom våra känslor? Ja det är jag övertygad om för känslor bär på intressant information. Varje känsla bär på en sanning så våga lyssna och låt den leda dig. Den kan bland annat berätta om vilka behov du har och vilka värderingar som är viktiga för dig.

Några frågor du kan ta med dig för att utforska din relation till dina känslor och det du känner:

  • Hur är du, vad gör du med dig själv när svårare känslor uppstår?
  • Hur låter du din kropp (och inte bara din hjärna) bearbeta dina känslor?
  • Vilka inre röster, sanningar och mönster blir tydliga när vissa känslor dyker upp? Är de hjälpsamma?
  • Återkoppla till dig själv – när lärde du dig att inte visa känslor?

Kom ihåg:
Du är inte dina känslor, du är inte heller den historia din hjärna berättar för dig för att försöka förklara dem.