Medveten närvaro – Mindfulness
Vår hjärna är formbar. Modern forskning visar att hjärnan förändras kontinuerligt under hela vårat liv. Om vi genom medveten närvaro tränar på att inte alltid automatiskt reagera och agera – följa impulser, så blir vi allt bättre på det.
Hjärnan har svårt att skilja på det som är verkligt och det som är påhittat. Därför gör den inte skillnad mellan det du tänker och det du upplever i verkligheten. Det innebär att om du tänker tankar som gör att du blir orolig eller stressad reagerar kroppen som om det verkligen är så. Du kan inte utesluta negativa tankar. Lär dig istället att hantera dem. Tankar är mentala händelser och bilder.
Du kan lära dig att själva kontrollera var du riktar din uppmärksamhet, och inte bara reagera på hjärnans tankar. Om hjärnan tar kontroll över din uppmärksamhet med tankar om hot, så kan du lära dig att bli medvetna om att den gör det. Ta ställning till om hjärnans larm om hot är något du behöver ägna din uppmärksamhet till eller om du vill ta tillbaka kontrollen och rikta din uppmärksamhet mot något annat.
Det lättare att få ett avstånd till tankarna om du uppmärksammar tankar som just tankar och inte som fakta. Då kan till exempel oroande och negativa tankar få finnas där utan att du styrs lika mycket av dem.
Den medvetna närvaron – vår förmåga att vara vakna i nuet – hjälper oss att förstå hur vi tar in, tolkar och reagerar på information om omvärlden. Vi blir mer medvetna om vår egen upplevelse av omvärlden och hur den påverkas oss.
Det här är viktigt när du utövar mindfulness:
- Du är uppmärksam på det som händer just nu i stunden.
- Du har en nyfiken och en accepterade inställning till det du upplever. Det betyder att du inte
värderar eller dömer det du upplever i nuet. - Du har en accepterande inställning till dig själv och andra. Det betyder att du övar dig på att se kärleksfullt och ömsint på dig själv och andra. Om det är svårt kan du öva dig på att åtminstone se neutralt på dig själv och andra. Det har stor betydelse för att du ska må bra.
Klickbara knappar
Hjärnan kan lära sig att uppmärksamma det du mår bra av.
Öva dig på att lägga märke till saker som du mår bra av, till exempel en människas leende, skönt väder, varmvatten eller ett vänligt beteende från en annan människa. Då lär du din hjärna att lättare uppmärksamma liknande information i framtiden. Då kan det bli lättare för dig att lägga märke till sådant som ger dig glädje och tillfredsställelse i livet.