Göra annorlunda
Jag tänker, hur länge ska maskulina strukturer, regler och normer få dominera vårt samhälle?
Det går långsamt, vi behöver kraftsamla för att skapa ett samhälle som respekterar och tar hänsyn till att femininitet måste få ta plats för att vi ska uppnå en balans. Alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter.
Vi har alla ett jobb att göra, det är dags att bygga nya strukturer. Vi behöver uppgradera vårt samhälle med nya gemensamma normer. Vi behöver skapa ett samhälle och ett arbetsliv där femininitet och kärlek får ett större utrymme och det behöver göras på alla nivåer. Debatten och samtalen måste hållas levande. Långsamheten i att förändra gör att det krävs träning, tid och uthållighet för att nå resultat.
Vi lever enligt modell som säger att vi inte duger och därför kämpar vi ständigt med att försöka bli något annat än det vi är. Det är en modell som påstår att det som är värdefullt finns utanför oss.
Göra annorlunda?
Fundera på vilka normer som premieras som goda egenskaper i samhället. Visst behöver det ske en förändring här? Det är inte bara de manligt kodade egenskaperna som ska premieras, utan även de feminina egenskaperna måste få ta lika mycket plats.
Sverige anser sig vara ett jämställt samhälle, men visst kan vi diskutera hur väl det stämmer. Jag anser att vi fortfarande lever i ett patriarkalt samhälle som behöver förändras till ett mer jämställt och jämlikt samhälle.
Vad är patriarkat?
Patriarkat är en teori som beskriver hur samhället domineras av män och hur detta skapar en ojämlik maktbalans mellan könen. Denna teori har varit en viktig del av feministiskt tänkande under flera decennier, och har bidragit till att belysa strukturer av makt och ojämlikhet som påverkar kvinnor på många olika sätt.
Patriarkat har många negativa konsekvenser för kvinnor och andra personer som inte uppfyller samhällets förväntningar på hur en ”man” eller ”kvinna” bör vara. Dessa konsekvenser kan inkludera:
- Diskriminering – kvinnor kan diskrimineras på arbetsplatsen och i andra delar av samhället på grund av sitt kön, vilket kan leda till en ojämlikhet i löner och karriärmöjligheter.
- Sexism – patriarkat kan leda till en sexism som betonar traditionella könsroller och förväntningar på män och kvinnor, vilket kan leda till en begränsad syn på kön och sexualitet.
- Våld och trakasserier – kvinnor kan utsättas för våld och trakasserier på grund av sitt kön, vilket kan leda till en känsla av otrygghet och rädsla.
- Begränsad tillgång till resurser – patriarkat kan leda till en begränsad tillgång till resurser och möjligheter för kvinnor och andra personer som inte uppfyller samhällets normer för kön och sexualitet.
Jag anser att det är viktigt att vi utmanar patriarkatet för att skapa ett mer rättvist och jämlikt samhälle. Det kan jag och du göra genom att vi:
- uppmärksamma och kritisera patriarkala normer och värderingar
- främjar jämställdhet och jämlikhet mellan könen,
- stödjer kvinnor och andra personer som kämpar för sina rättigheter.
Aktivister och forskare
Många aktivister och forskare har gjort betydande bidrag till att utmana patriarkatet och arbetar för en värld där alla människor har möjlighet att leva fullt ut.
Här är några exempel på aktivister och forskare som utmanat och ifrågasatt patriarkatet:
Bell Hooks – en författare och feministisk teoretiker som har arbetat med att utmana patriarkatet genom att kritisera hur kön, ras och klass samverkar för att skapa ojämlikhet i samhället.
Kimberlé Crenshaw – en teoretiker som har utvecklat en teori om intersektionalitet, som beskriver hur flera olika faktorer, inklusive kön och ras, samverkar för att skapa ojämlikhet och diskriminering.
Malala Yousafzai – en aktivist som har kämpat för flickors rättigheter till utbildning och som har blivit en symbol för motstånd mot patriarkala strukturer.
Raewyn Connell – en sociolog som har arbetat för att analysera och förstå patriarkatets maktstrukturer och hur dessa kan förändras.
Deras arbete har, förutom att patriarkatet ifrågasatts och utmanats, även bidragit till att skapa ett mer jämlikt och rättvist samhälle.
Kategori
Publicerade inlägg