Acceptans
Livet går upp och ner och innehåller sådant som är jobbigt, svårt och smärtsamt. Så är det att vara människa. En hel del av det går att göra någonting åt, men inte allt. Vad har du makt att förändra när situationen kräver ett ändrat inre förhållningssätt?
Acceptans och förändring går hand i hand.
Varje gång du löser ett problem måste du först acceptera verkligheten som den är.
- Ett exempel kan vara; du hör dåligt, vilket skapar missförstånd och irritation. För att lösa problemet måste du acceptera att du hör dåligt, och då går det också att göra något åt det.
För att acceptera nuet behöver du uppmärksamma alla aspekter av nuet precis som det är utan att styras av dina egna önskemål om nuet. Du behöver vara öppen för allt som dina sinnen förmedlar.
Uppmärksamma det som finns:
- omkring dig: din omgivning och det som händer där.
- inuti dig själv: kroppsliga sensationer (hur kroppen känns), sinnesintryck, tankar, önskemål, minnesbilder, känslor och impulser.
I den här delen har jag hämtat inspiration från boken – Att leva ett liv inte vinna ett krig – Om acceptans skriven av Anna Kåver, legitimerad psykolog och psykoterapeut samt författare.
Enligt Annas sätt att se så berör acceptans:
- något fundamentalt
- något existentiellt
- något överlevnadsmässigt
Acceptans är inte detsamma som att tycka om.
Acceptans är inte ett passivt förhållningssätt och det är inte samma sak som att ge upp.
Att acceptera innebär att se verkligheten som den är, utan värderingar eller skygglappar. Att acceptera innebär också att frigöra sig från tankar om hur det ”borde eller måste vara”. En accepterande inställning kan bryta inre låsningar och blockeringar och göra oss öppna, flexibla och mer aktiva i att hitta lösningar ur problemen. Motsatsen – att inte acceptera gör att vi låser oss och inte kommer vidare med våra liv.
Acceptans innebär att välja att se både sin inre och yttre verklighet, utan att fly, undvika, förvränga eller döma den.
Ge dig själv en tidsfrist
När du sitter framför chefen och just har fått ett jobbigt besked är det bra att stanna upp och vänta med att agera. Ge dig själv lite tid att smälta beskedet. Gå hem eller ta en fika och tillåt dig själv att känna alla olika känslor som kommer – chock, ilska eller rädsla. Intala dig inte att du måste vara stark, det är okej att vara ledsen.
Tryck in knappen igen – och igen
Att acceptera ett tungt besked är inget man gör en gång och sen är det färdigt. Acceptans är ett förhållningssätt till livet och något man måste öva och aktivt välja. Acceptansen är som en knapp som hela tiden åker ut och som du därför måste trycka in igen. Annars riskerar du att hamna i falsk acceptans och en slags läpparnas bekännelse. Du säger till din chef att du förstår och accepterar att din tjänst får ett annat innehåll men egentligen pågår en inre kamp där du är fast i negativa känslor och inte kommer vidare.
Stå på din egen sida i livet
Se på dig själv som du ser på en riktigt god vän. Vad skulle du säga till en vän som går igenom en jobbig period? Helt säkert skulle du inte vara kritisk eller anklagande utan försöka stötta din vän efter bästa förmåga. Många brottas med väldigt höga prestationskrav på sig själva. Ibland är det nyttigt att säga till sig själv: nu får det vara nog, det räcker så.