Sorgbearbetning

En stor pusselbit föll på plats i mitt livspussel när jag kom i kontakt med sorgbearbetning. Att hitta en metod som hjälper mig att läka känslomässiga sår är en guldgruva för mig.

Jag har certifierat mig i metoden på Svenska institutet för Sorgbearbetning i Stockholm. (länken öppnas i ny flik) Jag är glad över att ha funnit ett verktyg, en metod som fungerar, för att hantera känslomässig smärta både för personligt bruk men även för att kunna hjälpa andra människor att känslomässigt läka sina förluster/förändringar.

En alltför stor del av våra liv, av vår personlighet och våra beteenden styrs av känslor i form av obearbetad smärta via sorger, förluster och förändringar i livet. Men det bästa av allt, det går att förändra!

Bristande kunskap om hur vi kan få läkning för att kunna gå vidare leder ofta till att vi fastnar i ett ältande, medvetet eller omedvetet, som tar både tid, energi och uppmärksamhet. Genom konkreta fungerande verktyg kan du lämna smärtan av det som hänt bakom dig för att leva din fulla potential här och nu.

Fakta om sorg

Sorg är en naturlig reaktion som omfattar alla de känslor, tankar, fysiska reaktioner och förändrade beteenden som du kan uppleva vid en förlust eller förändring. Du kan känna sorg efter något som nyligen inträffat eller över händelser som ligger längre tillbaka i tiden. All sorg är unik och varierar från person till person.

Myter om sorg

Att känna sorg när man är med om en förlust är normalt och naturligt. Däremot saknar de flesta av oss kunskap om hur man genomför ett sorgearbete. Istället florerar en massa myter och rädslor kring sorg i vårt samhälle. Bristande kunskap och isolering är de två främsta anledningarna till att sorgen förblir oförlöst.

Ett exempel på detta är att sorg ofta förväxlas med depression. Medicinering ger i dessa fall oftast bara en tillfällig lindring.

Många av samhällets föreställningar om hur man ska hantera förluster kan summeras i sex myter. Dessa är så vanliga att de flesta av oss känner igen dem.

Här följer de vanligaste myterna:

  • Var inte ledsen
  • Var stark (för andras skull)
  • Sörj i ensamhet
  • Tiden läker alla sår
  • Ersätt förlusten
  • Håll dig sysselsatt

”Tiden läker alla sår” är ett exempel på en myt som får oss att tro att vi kommer att må bättre bara vi låter tiden gå. Vi känner till människor som väntade i 20-30 år eller längre utan att må bättre. Tvärtom fördjupades deras smärta.

Sorg kan orsakas av olika förluster. Oftast förknippar vi sorg med dödsfall, men sorgereaktioner kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar. Dödsfall, skilsmässor, separationer, flytta, husdjurs död, förlust av tillit och trygghet är bara några av de olika händelser som kan utlösa sorg.

För dig som är intresserad av att få veta mer om och ta del av metoden så kan jag kan varmt rekommendera föreläsningsserien – Skapa det liv du vill leva – Dumpa bagaget. (länken öppnas i ny flik).
En föreläsning i sex delar med Anders Magnusson (grundare av Sorgbearbetningsinstitutet)