Lycka

Det är verkligen dags att på riktigt sluta tro på att vi kan finna lyckan i vår yttre miljö. Att det finns någon eller någonting ”därute” som kommer att förse oss med det vi behöver för att vi ska bli lyckliga.

Psykologen Daniel Nette uttrycker att: ”Lycka härrör inte främst från världen runt omkring, utan från hur man förhåller sig till den”

När ska det klarna på riktigt att moderna tekniska prylar, nya kläder och andra bekvämligheter inte kan ge oss den lycka vi så frenetiskt söker. Trots vårt välstånd har vi i västvärlden aldrig varit olyckligare. Det går inte att undgå alla rapporter som beskriver hur allt fler drabbas av ångest och depression och att självmorden ökar.

Förmågan att känna lycka är ingenting som kommer gratis, vi kan och behöver lära oss att utveckla den förmågan. Du har redan tillgång till alla resurser du behöver. Det handlar om att göra inre, inte yttre, förändringar.

Lyckobalansen – DR Rangan Chatterjee

Vi glömmer alltför ofta att kropp och själ själ inte bara hänger ihop – hjärnan är faktiskt en del av kroppen. Det är anledningen till att ett olyckligt liv kan få allvarliga konsekvenser för både det psykiska välbefinnandet och den fysiska hälsan. Det enskilt största problemet som folk stöter på i sin jakt på lycka är att de förväxlar lycka med framgång.

Stressen byggs upp inombords lite i taget – kanske utan att man ens märker det. Du släpper in spänningar i kroppen varje gång du:

  • retar dig på någon
  • önskar att saker och ting vore annorlunda
  • irriterar dig på en kollegas mejl
  • lämnar en negativ kommentar på någons profil på sociala medier
  • ser ner på en annan människa.

Spänningar ackumuleras och leder till en brist på inre ro. Och vad är brist på ro i kroppen om inte o-ro.
Du kan själv öva dig i att bli mer lycklig i vardagen.

Jag vill rekommendera en nyligen publicerad bok av Dr Rangan Chatterjee: Lyckobalansen – 10 enkla sätt att må bra varje dag.

Varje kapitel i boken bygger på en kombination av den senaste forskningen och Dr Rangans egna erfarenheter både som läkare och som människa. Han visar med tio enkla steg hur du kan påverka delar av ditt liv enbart genom att göra små förändringar.

Jag delar med mig av några smakprov från boken (klicka på pilarna nedan för att läsa hela texten)

Föreställ dig grundläggande inre lycka som en pall med tre ben. Varje ben är fristående men alla tre ben behövs.
Om en av dem går av kommer din lyckokänsla antagligen kapsejsa.

  1. Pallens första ben är förnöjsamhet. Att känna sig förnöjsam innebär att man är tillfreds med sitt liv och sina beslut.
  2. Det andra benet är kontroll. Att ha kontroll innebär att man kan fatta meningsfulla beslut och att ingenting – inom rimliga gränser- kan rubba en.
  3. Det tredje benet är samstämmighet. Att känna samstämmighet innebär att den man vill vara och den man faktiskt är till vardags är en och samma person. Man är sann mot sina inre värderingar, vilket också avspeglas i ens dagliga gärningar.

Det gör ont när den inre lyckan får sig en törn. Upplevelsen av att inte ha kontroll, inte vara förnöjsam eller i fas med sig själv skapar negativa känslor som man instinktivt vill fly från.

Att greppa den snabbaste lösningen och det som finns närmast till hands – det som får en att känna sig mindre olycklig även om det är kortvarigt kallar Dr Rangan för skräplycka.

Vi har alla olika knep för att uppnå skräplycka. Det kan exempelvis vara ett glas vin, choklad, sociala medier, spel eller shopping. Den här typen av njutningar behöver inte alltid vara någonting dåligt. Problemet uppstår när man ”unnar sig” jämt och ständigt för att försöka fylla det tomrum inombords som beror på brist på grundläggande inre lycka.

Skillnaden mellan grundläggande inre lycka och skräplycka är avsikten. Att ta ett glas vin när man är ute med sina vänner är inte samma sak som att dricka en halv flaska vin på egen hand för att man känner sig ensam. Det är samma vin men avsikten är inta densamma.

Ett sätt att skilja grundläggande inre lycka från skräplycka är att känna efter hur man mår när man tänker tillbaka på den. När du tänker på ett visst beteende , fylls du då återigen av lycka eller får själva minnet dig att må dåligt? Om tanken på vinet du drack med dina vänner gör dig glad var det antagligen stärkande för din grundläggande inre lycka. Men om minnet får dig att må lite dåligt var det med största sannolikhet skräplycka.

Hela samhället är uppbyggt för att tillfredsställa våra önskningar. Vi vill ha ett jättebra jobb, ett jättefin bil, en jättetrevlig semester, ett jättefint hus. Och för att få allt vi önskar vill vi ha pengar.

För att västvärldens marknadsekonomi ska fungera måste så många som möjligt tjäna och göra av med så mycket pengar som möjligt. För det måste vill ha-hjärnan stimuleras och uppmuntras hela tiden. Vi frestas av reklamen och det ständiga flödet av nya produkter som pumpas in i butikerna: den senaste telefonen, det trendigaste modet, de hetaste resmålen.

Vi uppmanas att sätta likhetstecken mellan yrkesmässig framgång och lycka. Samhället gaddar ihop sig med vill ha-hjärnan för att få oss att tro att detta överflöd gör oss lyckliga. Inte undra på att alla mår dåligt.

Pengar kan förvisso lösa problem som gör en olycklig, men de skänker ingen lycka i sig. Äkta lycka kommer inifrån.

På tal om lycka

Jag läste en jätteintressant och tänkvärd artikel i Epoch Times (länken öppnas i ny flik) skriven av Marcus Hedén som är beteendevetare med specialisering inom KBT. Om ni inte kan öppna artikeln i Epoch Times kan ni läsa artikeln nedan. Han skriver …

Det finns nästan ingen som alltid är lycklig. Det är problematiskt att vara människa, och vi är sällan nöjda en längre tid. Hur många känner du – riktigt bra – som inte har några problem?

Personer som har högre nivå av livsglädje är oftast bättre på att tänka på det de är tacksamma för. De tränar sig på att vara optimistiska, anstränger sig för att skapa kärleksfulla förhållanden, sätter upp mål som de försöker nå, njuter av livets små glädjeämnen och mer.

Vad gör INTE personer med en högre nivå av livsglädje: (klicka på pilarna nedan för att läsa hela texten)

Glöm bort vad andra gör eller inte gör. Du kan inte jämföra dig med andra, eftersom du går din egen väg. DU följer din egen stig i livet. Ta reda på vad som är viktigt, roligt och intressant för dig, sätt upp mål och fokusera på det
Försök inte vinna andras respekt. Respektera dig själv. Låt inte andra definiera vem du är eller vad dina drömmar är. Bestäm det själv. Dina riktiga vänner stödjer dig i det du vill göra. De försöker inte få dig att göra det de tycker är viktigt. De som försöker styra dig är dina lärare – de lär dig att hålla fast vid dina mål, oavsett vad.
Olycka ligger i glappet mellan det du har just nu och vad du tror att du behöver. Sanningen är att ingenting utanför dig själv kan göra dig lycklig. Lycka kommer från tacksamhet, närvaro, att se det meningsfulla i ditt liv just nu, tänka optimistiska tankar, acceptans och relationer. Det är oftast saker som händer inuti dig själv. Inga yttre omständigheter eller människor kan göra dig lycklig.
När du vägrar förlåta lever du i det förflutna. Du säger också till dig själv att du aldrig kommer lära dig något av det smärtsamma som hände. För när vi lär oss av det smärtsamma i livet så växer vi förbi det och förlåter. Att vägra förlåta innebär att säga att du ska ha kvar en smärtsam känslomässig tumör i ditt inre och fortsätta låta det sluka din energi. Att förlåta innebär inte att du behöver fortsätta umgås eller samarbeta med dessa personer. Du kan förlåta och ändå dra sunda gränser.
Du kan inte göra positiva val om du befinner dig i en negativ miljö. En negativ miljö kan vara din arbetsplats, vänner, familj eller en förening. En negativ miljö gör så att positiva val blir väldigt kostsamma, på ett energiplan. I livet måste vi ibland avsluta bekantskaper, säga upp oss utan att ha en säker plattform att falla tillbaka på.

Lyckliga människor är bra på att se verkligheten som den är. Att vara lycklig och positiv innebär inte att blunda för verkligheten – det innebär att se verkligheten och inse vad du kan förändra och vad du behöver acceptera.

Lycka är en upplevelse som får utrymme att uttryckas när vi tillåtit oss själva passera egots övertygelser om vem vi är och landar i vårt hjärta.

Doctor Diamantis

Lycka beror inte på yttre saker utan på hur vi ser dem.

Leo Tolstoy, 1828-1910

Kategorier

Publicerade inlägg

Kategori

Publicerade inlägg