Självkänsla/självförtroende

Min svaga självkänsla men mitt starkare självförtroende
var det som skapade ”bluffen” inom mig.

Marta Cullberg Weston beskriver känslan av att känna sig som en bluff i sin bok – ”Självkänsla på djupet ”.
När någon känner sig som en bluff är det alltid en indikation på att det finns en negativ självbild under ytan som man är rädd ska komma i dagen. Man är rädd att bli avslöjad som den värdelösa person man känner sig som. När en person lever med en negativ självkänsla domineras livet ofta av rädsla för att bli avslöjad. Motorn i livet är rädsla.


Innan jag påbörjade min inre resa hade jag mest kommit i kontakt med begreppet självförtroende. Jag förstod ganska snart att jag behövde utforska och stärka min självkänsla. Den obalans jag hade mellan mitt självförtroende och min självkänsla skapade problem för mig.


Går du omkring med en gnagande känsla av att inte duga, att du inte är bra nog, då är det troligen dina negativa självbilder som sätter krokben för dig. Ofta förväxlas självförtroende med självkänsla.

Självkänsla

Självkänsla handlar om hur du tänker om dig själv som person och hur trygg du är med dig själv. Det är en värdering av dig själv. Den handlar inte om hur bra eller dålig du är på göra olika olika saker.

Man kan säga att självkänsla svarar på frågan ”Vad tycker jag om mig själv?”
Självkänslan kan vara stark eller svag och den kan förändras över tid.

  • En stark självkänsla hjälper dig att våga göra saker du vill, och att säga ja och nej till saker.
  • En svag självkänsla kan leda till att du låter bli att göra saker du egentligen vill göra, eller att du gör saker du egentligen inte vill.

Din självkänsla blir starkare om du själv kan vara med och påverka ditt liv.

Självförtroende

Självförtroende är din tilltro/uppfattning kring din förmåga att prestera inom olika områden. Det handlar om din kompetens och dina färdigheter i det du gör. Du vet vad du är bra/dålig på.

Självförtroendet kan, till skillnad mot självkänslan, variera mellan olika områden och uppgifter. Du kan till exempel ha ett bra självförtroende när det gäller att fixa praktiska saker i hemmet, men ett sämre självförtroende i sociala sammanhang.

Viktigt att tänka på:

  • Du ska inte blanda i hop ditt värde med din prestation (det du gör)
  • Du är inte dina prestationer
  • Du kanske har gjort ett misstag, men du är inte misslyckad!
  • Du kanske gör fel ibland, men du ÄR inte fel!

Kategorier

Publicerade inlägg

Kategori

Publicerade inlägg