Prioriteringar
Prioriteringarna i vårt samhälle känns snedvridna och världen är i obalans . Vi lever i en värld som drivs mer av rädsla än av kärlek.
Hela vår kultur är tätt sammanflätad med ekonomi, där pengar är en stor maktfaktor i vårt samhälle. I vår värld som blir mer och mer globaliserad blir också relationen mellan samhället, människor och pengar alltmer komplext och djupgående och vi kan inte kan lösa upp den utan stora förluster.
Har vårt beroende av pengar tagit oss till en nivå att vi nästan dyrkar pengar och de människor som har kontroll över världens ekonomi? Det känns som vi överlåtit vår makt till de som kontrollerar vår energiförsörjning och vår tillgång till mat, vård, mediciner med mera?
Vi mäter människors värde i hur mycket pengar de har och jämställer ekonomisk rikedom med ”framgång”. Är det här ett nytt fenomen eller har det alltid sett ut så här? Har det blivit tydligare och synliggjorts med hjälp av våra nya informationskanaler? Vad tänker du om det?
Vad jagar du…?
Fler och fler kollapsar i hettan av allt jagande. Vi offrar våra liv, vi kör slut på oss själva och blir utbrända bara för att vi ska kunna köpa och äga fler saker som ska få oss att känna att vi är ”framgångsrika”. Vi identifierar framgång med att äga saker. Hur länge ska vi orka jaga vår egen svans för att hänga med när det hela tiden lanseras nya modeller och prylar som är snabbare, större, modernare, häftigare med mera? När säger du STOPP och NEJ?
För mig är det här sättet att leva en illusion om hur vi kan nå lycka och framgång.
Visst kan många av oss leva på betydligt mindre men på grund av vår rädsla för att vara otillräckliga och ofullständiga blir vi manipulerade och styrda av olika medier till att fortsätta spendera våra pengar på sådant som vi kanske i grunden inte behöver. Detta håller oss kvar i ett ekorrhjul som i många fall snurrar fortare och fortare tills det slutligen kraschar, och kraschen sker på olika plan – fysiskt, ekonomiskt, själsligt, mentalt.
- Var befinner du dig i detta ekorrhjul?
För många är strävan efter pengar den största prioritet – högre än hälsa, relationer, etiska, moraliska och andliga värderingar. Vi fastnar i ett överlevnadsläge och i det läget har vi inga resurser att lägga på kreativa lösningar.
Det är dags att börja titta på vilka prioriteringar du gör, rannsaka dig själv. Jag upplever att många människor hela tiden söker svar utanför sig själva, att lösningen finns därute någonstans och någon annan ska lösa problemen.
Allt snurrar fortare och fortare och jagandet efter mer kommer inte ta slut förrän var och en av oss stannar upp och ställer sig frågorna – vilka är mina behov, hur vill jag att framtiden ska se ut för mig och mina eventuella barn och barnbarn? Vad vill jag lämna vidare till nästa generation? Just nu känns det som vi är på väg att ta kål på både oss själva och på vår planet!
Men det finns uppmuntrande tendenser att åsikterna har börjat svänga åt andra hållet hos millenniegenerationen (länken öppnas i ny flik) (födda på 80- och 90-talet) som när det gäller yrke värderas karriärutveckling, balans mellan arbete och fritid, meningsfullt arbete samt företagskultur högre än ekonomisk ersättning.
Kategori
Publicerade inlägg