Feminin kraft
Idag är det den internationella kvinnodagen – vad kan då vara bättre än att skriva lite om den feminina kraften?
Inspiration från boken ”Feminin kraft” som just nu är aktuell för mig. (läs om den på sidan Boktips)
Det är inte en bok om att kvinnor ska resa sig och ta plats på männens bekostnad. Det feminina är inte något som bara existerar hos kvinnor, de finns hos allt och alla. Vi behöver skapa balans mellan de feminina och de maskulina energierna, både hos oss själva och i världen.
Gud har ansetts vara kvinnlig mycket längre än hon ansetts vara manlig, så långt tillbaka i tiden som 35000 år (tiden som brukar kallas Den gamla Religionen). Det gör att dyrkan av Moder Gud är äldre än kristendomen, buddismen, hinduismen, islam och judendomen. Man har funnit grottmålningar som är mer än 35000 år och som anses vara den tidigaste skildringen av dyrkandet av Moder Gud.
Kvinnokroppen sågs som helig och kvinnor sågs som gudinnor eftersom de bokstavligen födde fram liv. Vi har alla vårt ursprung i en kvinna. Planeten sågs som feminin (Moder Jord) och människor levde i harmoni med jordens naturliga rytm.
Allting sågs som heligt;
- växterna
- djuren
- jorden själv
- män och kvinnor var lika heliga
Romarriket (509 f.Kr. – 31 f.Kr.) började använda kristendomen som ett politiskt sätt att kontrollera massorna. En kvinnas heliga kropp gick från att vara ett heligt kärl till att bli mannens egendom. Dyrkan av Fadern, Sonen och den heliga Anden ersatte dyrkan av Jungfrun, Modern och Den Gamla.
Ett nytt paradigmskifte (En ny tidsålder ser sitt ljus). Det är spännande att tänka tanken att vi träder in i ett nytt paradigm. Det innebär att de linjära regler som vi en gång baserade våra liv på (de system och identiteter som en gång gynnade oss) håller på att förändras. Vår världsbild uppdateras och omkalibreras. Vi behöver tillåta oss själva att följa med i förändringarna.
För att kunna släppa in det nya måste vi låta det gamla gå sönder, ha modet att släppa taget om det som en gång fyllde ett syfte men som inte längre gör det. Det krävs mod och tillit för att släppa taget och tillit till att bitarna kommer falla på plats på ett bättre sätt än förut.
Nu är det dags att sluta leva efter den modell som säger att vi inte duger. Den modell som får oss att kämpa med att försöka bli något annat än det vi är. Det är en modell som vill få oss att tro att allt som finns utanför oss är värdefullt – men det är inte sant. Insikten av att förstå att behovet av att ständigt prestera inte ger dig det du söker är omvälvande.
Två intressanta intervjuer!
- De så kallade häxprocesserna innebar falska angivelser, tortyr och massmord på miljontals kvinnor, varav många brändes levande på bål. Det är den skamligaste och mörkaste epoken i vår nordiska historia. Det är dessutom ett brott vi på långa vägar inte har gjort upp med.
Om detta handlar denna intervju med artisten och musikpoeten Anna Vild, som utbildar sig till etnolog med inriktning på nordisk folklore.
Som 18-åring kom hon av en slump i kontakt med begreppet häxprocess i samband ett sångframträdande hon gjorde.– Det ena ledde till det andra och fascinationen för det faktum att jag själv, liksom människorna omkring mig visste så otroligt lite om detta, som ju djupare jag grävde, visade sig vara det största folkmordet i nordisk historia, utvecklades med tiden till den röda tråden i hela mitt konstnärskap, säger hon. Denna intervju i samband med den internationella kvinnodagen kommer också in på den aktuella debatten om ett könsneutralt språk och förslagen om att fasa ut ord som kvinna och moder.
Gynocide – vårt största folkmord (länken öppnas i ny flik) - Agneta Nyholm är författare till boken ”Där mörker möter ljus- en resa i kvinnohistoria”. En bok som belyser de skador som män och kvinnor fortfarande bär från tiden då Nordens största historiska rättskandal skedde. Massavrättningarna av kvinnor, under det som kallas trolldomsprocessen.
Modiga människor – Agneta Nyholm (länken öppnas i ny flik)
Kategori
Publicerade inlägg